Pages

Friday, September 14, 2012

LAKSAM KELANTAN

ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi semua..korang breakfast dengan ap??? ak breakfast ngan herbalife.
Walaupun dah breakfast, aku tetap perah otak kecil aku ni untuk fikir menu apa yang boleh dimasak guna isi ikan..dalam peti ni ada banyak isi ikan yang lebih buat laksa pinang aritu..akhirnya decide nak wat laksam. izzaty suka makan laksam..ada jugak la orang boleh habiskan. hehehe. Aku??? aku diet..xbley makan sgt.

Bahan-bahan:
A) laksam
- 1 1/2 cawan tepung beras
-3 sudu gandum
-2 sudu tepung jagung
-1 cawan air. masukkan sikit-sikit. pastikan adunan tak terlalu pekat. kalau pekat boleh tambah air lagi

B) Kuah
*8 ekor isi ikan sardin yang bersaiz sederhana. Ikut korang la, kalo ikan besar-besar, kurangkan lah ..
-1 cawan santan pekat
-lada hitam ditumbuk
*2 ulas bawang merah
*1 ulas bawang putih
*1 inci halia
kesemua bahan bertanda * diblend bersama.

C)Ulam
- sebatang timun dihiris memanjang
- kacang panjang dipotong halus
-bunga kantan dihiris halus
-taugeh

Step-stepnya: laksam
- letakkn air separuh penuh kedalam pengukus dan panaskan terlebih dahulu
- campurkan tepung beras, tepung gandum dan tepung jagung kedalam bekas
- kemudian tambahkan air sehingga mendapat adunan yang tak terlalu pekat.
kalau tepung korang berketul-ketul, korang boleh la tapis dulu ye

-sedia untuk dikukus. korang boleh guna tutup periuk sebagai acuan untuk laksam. aku tak ada tutup periuk yang sesuai, jadi aku guna pinggan je.
 -leserken beberapa titis minyak keatas pinggan. sendukkan adunan kedalam pinggan/tutup periuk. jangan tebal-tebal sangat ye!
kalau nak guna pinggan, pastikan guna yang cetek ye
-masukkan pinggan kedalam pengukus.kukuslah selama lima minit.
-bila dah masak, angkat dan sejukkan.

-bila dah sejuk boleh la digulung



-kemudian guntingkan dia cantik-cantik ye.


 Step-step: Kuah
-campurkan bahan yang diblend dan secawan santan pekat kedalam periuk.
-tambahkan sedikit air,ikut kepekatan yang korang nak. bagi aku lagi pekat kuahnya lagi best.
-masukkan dua keping asam keping.
-kacau sehingga mendidih.
-setelah mendidih, masukkan satu sudu teh lada hitam yang telah ditumbuk.
-perasakan dengan garam,gula dan MSG. setelah cukup perasa boleh la ditutup.
-sedia dihidang bersama ulam-ulaman dan sambal merah.


Sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment